logo

lokacija:

Graditeljsko tehnička škola Av. V. Holjevca 17, mala dvorana

raspored treninga:

utorak od 20-21 h
četvrtak od 20-21 h
 

O Karateu

KARATE- prazna šaka ili umijeće prazne šake-suptilnije tumačenje ideograma nije nipošto bez uporišta, jer je karate već desetljećima u Japanu, a i dan danas zvanično umjetnost, točnije jedna od 5 osnovnih umjetnosti, (poput književnosti, arhitekture, …).

 

Japan i suvremeni svijet upoznaju se s karateom (tada još pod nazivom TO-de) na dvije demonstracije i to 1917. i 1922. godine. Obje su djelo FUNAKOSHI GICHINA (1868.-1957.), legendarnog tvorca suvremenog karatea, odnosno oca modernog karatea kako ga brojni štovatelji nazivaju.

 

Kao vrlo darovit učenik ondašnjih velikih učitelja tog doba, vrlo rano je formirao svoju verziju karatea. Korak po korak je modulirao novi sistem zasnivan na okinavljanskom uzoru, uz asimilaciju principa i tehnika “u-jutsu-a” i starijih formi. Promjene koje je provodio najviše su se odnosile na tehnike (ručne i nožne), te kretanje i najzad na kate. Originalne PINAN kate je preradio i nazvao ih Heian-kate (Heian je ime drevne japanske samurajske porodice po kojoj je jedan dio japanske povijesti dobio ime).

 

Heian-kata po Funakoshievom tumačenju znači “Mirni um”

 

Uz rad na KODAKAN akademiji na koju ga je pozvao sam JIGORO KANO, osnivač modernog judoa, kao profesor za ATEMI (sustav smrtonosnih udaraca) Funakoshi propagira svoj stil SHOTO-KAN karate (prevodi se kao “TIGAR U PAGODI” ili “UDARAC OGROMNOG VALA U GIGANTSKO STABLO”).
Po smrti učitelja Funakoshia, vođenje Shoto-kan škole su preuzeli MASATOSHI NAKAYAMA, HIROKAZU KANASAWA, a na našim prostorima su bili posebno poznati majstori TAIJI KASE i KEINOSUKE ENOEDA.

 

Moderni karate, kojega je utemeljio Gichin Funakoshi svoje prapočetke je imao u drevnim dalekoistočnim civilizacijama (Indiji i Kini). Točno vrijeme i mjesto nastanka karatea se ne može točno utvrditi . Verzija i tumačenja ima više. No ipak i sa određenom dozom opreza može se tvrditi da prvi prapočeci arhaične vještine borenja koja prethodi suvremenom karateu datiraju iz doba vladavine kineskog cara HANANG TIA (poznat pod nazivom “ŽUTI IMPERATOR”.

 

Kroz vrijeme koje je prolazilo i razne sisteme borilačkih vještina koje su se ispreplitale i izmjenjivale, većina ozbiljnih teoretičara karatea za tvorca originalnog karatea kao cjelovitog sustava smatra indijskog svećenika BODHIDHARMU. Prema njemu se V. stoljeće uzima kao orjentaciono vrijeme nastanka karatea kao sistema koji je on kreirao iz prvobitne verzije karatea. Na poziv kineskog cara Bodhidharma dolazi u Kinu za osobnog carevog učitelja, gdje nakon nekog vremena zbog sukoba s carevom okolinom odlazi u danas legendarni samostan SHAOLIN.

 

Pod utjecajem njegovog učenja s vremenom se u Kini razvijaju razni stilovi (meki i tvrdi).

 

Tako su nastali najistaknutiji osnovni stilovi u Kini:

 • TAI chi chuan
 • KEMPO
 • KUNG-FU
 • PA-KUA

 

Kroz vrijeme razvojna linija karatea vodi iz Kine na OKINAWU. U teoriji karatea okinavljanski karate se smatra originalnim obrascem karatea. Originalni naziv za karate tada je bio “To-de”, što u slobodnom prijevodu znači “Kineska vještina ruku”.

 

To-de se vježba na dvorovima velikaša ili u samostanima, ali je sve više postojao i vještina puka. Za očuvanje i širenje To-de zaslužne su dvije stare porodice velikaša sa Okinawe; Otomo i Kobayashi.

 

Sa Okinawe To-de polako počinje svoj put prema Japanu (Japan je bio agresor na Okinawi), a smatra se da su ga prvi počeli vježbati tajno planinski svećenici- yamabushi.

 

Za osnovne stilove To-dea se smatraju:

 • UECHI-Ryu
 • SHOREI-Ryu
 • SHORIN-Ryu
 • OTOMO-Ryu

 

Najzdad, vratimo se u Japan, gdje je radeći na razvoju, popularizaciji i usavršavanju svog stila karatea Gichin Funakoshi izdao i prvu knjigu o karateu, a do tada nikada i nitko nije javno publicirao nikakvo izdanje koje govori o karateu. Knjiga danas predstavlja raritet, a može se nabaviti posthumno izdanje “Karate-do KYOHAN” koje su uredili i publicirali njegovi učenici.

 

Poslije učiteljeve smrti dolazi do pojave više škola ili stilova (pravaca ) karatea na čijem su čelu Funakoshievi učenici ili učenici njegovih učenika.

 

Prema klasifikaciji H. Kanasawe jednog od najuglednijih svjetskih instruktora najznačajnijim se smatraju slijedeći stilovi:

 • SHOTO-Kan
 • WADO-Ryu
 • SHITO- Ryu
 • GOYU- Ryu
 • KYOKUSHINKAI (Oyama-Ryu)

 

Na kraju u Hrvatskoj se karate vježba već skoro 40 godina. Sport, vještina, umjetnost, kako god pojedinac koji odluči baviti se karateom doživi karate, mora biti svjestan da svaka karate tehnika predstavlja samostalni entitet i sa sobom nosi “PORUKU MUDROSTI”(ili unutrašnje svjetlo).

 

Ulaskom u dvoranu (dojo) izabrao je “KARATE-do” -“PUT KARATEA”

 

Karate klub “Borac” Zagreb, je utemeljen 01.06. 1978. godine, dakle postoji već 30 godina.

 

Po našem mišljenju naš klub najbolje oslikava slijedeća sentenca:

 

“Kad čovjek uzgaja cvijeće,
miris cvijeća se upija u čovjekovo odijelo”.